Anul acesta primăvara a sosit devreme, vișinii și prunii au inflorit în martie. Și peste mări și țări, în îndepărtata Japonie au înflorit copacii de sakura… Privesc aceste flori plăpânde și mă ghândesc – câte generații au admirat acest miracol, câți poeți și oameni de artă au fost inspirați de aceste flori fragile cu aroma lor inconfundabilă, ce capodopere au fost create doar din dorința omului de a păstra în eternitate frumusețea, de a opti această clipă în timp.
Sunt demult pasionată de cultura Japoniei, literatura ei modernă, poezia, arta gravurei japoneze din sec. XIIV- XIX. În special admir arta confecționării hainelor tradiționale kimono și arta păpușilor “Ningyo”.
“Ningyo” în traducere din niponă înseamnă “păpușă” și se scrie în două ieroglife 人形, ce au semnificația de “om” 人 și “formă” 形.
În fiecare an, la data de 3 martie în Japonia se sărbătorește Ziua Fetițelor “Hinamatsuri”. De obicei, părinții le oferă fiicelor lor păpuși tradiționale Ningyo, care înfățișează copii sau personaje din curtea imperială, personaje din basme și zei. Multe familii din Japonia realizează astfel colecții de păpuși ningyo care sunt expuse pe un suport special în formă de scară cu mai multe nivele, acoperit cu stofă roșie.
Cu ceva timp în urmă, tot în martie, am vizitat o expoziție fenomenală de păpuși japoneze organizată de Ambasada Japoniei la Chișinău la celebrarea de Hinamatsuri. Nicidecum nu puteam părăsi Muzeul Național de Artă, pur și simplu nu puteam să-mi iau ochii de la aceste capodopere, realizate cu atâta măiestrie și rafinament. Kimono-urile pe care le purtau păpușile m-au lăsat fără cuvinte. Ce manoperă fină și ce grație, ce combinație magnifică de culori și țesături era în aceste haine! Și, în același timp, kimonoul creează o imagine plină de mister, deși laconică ca formă.
Îată câteva fapte interesante ce țin de arta păpușilor în Japonia, pe care le-am găsit în diverse surse – cele mai vechi păpuși găsite în urma descoperirilor arheologice în Japonia, corespund perioadei Jōmon (13 000 – 300 ani î.e.n.). Inițial, păpușile aveau rolul de amulet sau talisman/ farmec de protecție și noroc.
Începând cu anul 1936, meșteșugul confecționării păpușilor în Japonia a primit statutul de artă recunoscută oficial. În fiecare primăvară , începând cu 1954, cei mai buni artizani de păpuși pot primi din partea guvernului Nipon titlul de „Tezaur Național Viu a Japoniei”.
Admir atitudinea grijulie a niponilor față de natură și resursele naturale. Aceasta se explimă și în portul național. Știați că un kimono tradițional se cosea din bucăți dreptunghiulare de stofă pentru a economisi stofa și a atinge o utilizare maximală a resurselor? Or, un kimono se cosea cu mâna, folosind ată fină, ca să nu deterioreze stofa și să fie ușor de desfăcut și reutilizat pentru confecționarea unui alt kimono? Pentru coaserea unui kimono tradițional de femei se folosește stofă (deobicei mătase naturală, dar și altă stofă mai ieftină) cu lâimea 36 cm și lungimea până la 12 metri. Deobicei, stofa pentru kimono este pictată manual de meșteri tradiționali înainte de fi croită și cusută.
De atunci, când am văzut păpușile nipone indeaproape, purtam în suflet acest grăunte – dorința se a crea cu mâinile mele o păpușă traditională japoneză în kimono tradițional. Am studiat multe surse de informație despre păpușile japoneze “ningyo”, portul național pentru femei în Japonia, istoria kimono-ului, croiul, și la fel cum se poartă un komono veritabil.
Inspirația de la o floare de vișin m-a copleșit și pe mine. Nu există nimic mai frumos decât combinația naturală a acestor culori. Am făcut și eu prima mea incercare de crea un kimono, inițial pentru o păpușă textilă, fabricată manual de mine. Din colecția mea de stofe prețioase, imediat au fost scoase la lumina zilei mătasea changeante de culoarea bej și mătasea moire de culoarea roz de piersică ce s-au asortat perfect cu o catifea de culoare maro-vișiniu cu floricele mici pentru un mini- kimono și centura „obi”. Am ales și ață de mătase pentru broderia mânecelor „sode” ale kimonoului.
Lucrez acum la schițele pentru a picta fața păpușii mele japoneze și elaborez o tehnоlogie pentru crearea unei coafuri tradiționale din bucle de lână naturală angora. Sunt în proces de lucru…e o stare de imersiune în Frumos.